Maca peruwiańska to Rzeżucha peruwiańska

Maca peruwiańska, znana również jako Rzeżucha peruwiańska


Kochani ! W ofercie Bewit są...prawdziwe brylanty.
Ten Genialny suplement diety to BIO RAW MACA !
(Maca peruwiańska, sproszkowany korzeń, suplement diety Lepidium meyenii)
Maca peruwiańska, znana również jako Rzeżucha peruwiańska, jest jedną z najstarszych i najwyżej rosnących roślin na świecie.
Ze względu na zdolność do życia na dużych wysokościach, gdzie wytrzymuje trudne warunki klimatyczne, nazywana jest „wzmacniającą rośliną z niebios.”
Historia tej ciekawej rośliny sięga naprawdę dawnych czasów – 6 000 lat przed Chrystusem. Odkryto ją w Andach, gdzie rośnie do dnia dzisiejszego.
Początkowo była używana głównie przed rdzenną ludność andyjską, dla której Maca stanowiła jedyną jadalną roślinę rosnącą na tak dużej wysokości.
Pierwszy pisemny opis tej rośliny opublikował w 1553 roku hiszpański kronikarz Cizae de Leon, który dowiedział się o niej podczas swojej pierwszej podróży do Peru.
Maca tak mu się spodobała, że zabrał ją z sobą na drogę powrotną do Hiszpanii. Dzięki temu wydarzeniu wiedza o macy peruwiańskiej rozprzestrzeniła się w całej Europie i innych częściach świata.
Pochodząca z Peru maca peruwiańska należy do rodziny kapustowatych. W dzikiej naturze łatwo ją przeoczyć, ponieważ jej części nadziemne osiągają wysokość maksymalnie 15 centymetrów.
Podziemną częścią rośliny jest korzeń w kształcie kulistym lub wrzecionowatym. Kolor korzenia może być kremowy, biały lub żółty. Istnieją jednak również odmiany, których korzenie mogą być ciemnoczerwone lub ciemnobrązowe.
Dzięki swojej mocnej budowie maca wytrzymuje surowe warunki górskie, na które składa się zimno, silny wiatr, obniżona zawartość tlenu w powietrzu, a także narażenie na silne promieniowanie UV.
Z uwagi na swoją niezwykłą wytrzymałość maca rośnie nawet na wysokościach ok. 4 500 m n.p.m., co świadczy o jej wyjątkowości.
Maca to bogate źródło substancji o dobroczynnym działaniu. Sproszkowana maca peruwiańska charakteryzuje się typowym kremowym i słodkim smakiem.
Można ją spożywać wymieszając 1,2 łyżeczki (ok. 5 gramów) w wodzie, soku, mleku, kaszy owsianej, smoothie, płatkach śniadaniowych lub innych potrawach.
Zalecane dzienne spożycie macy peruwiańskiej: 5–10 g.

UWAGA
  • Nie przekraczać zalecanej dziennej dawki
  • Produkt nie może zastąpić zróżnicowanej i zbilansowanej di­ety
  • Przechowywać poza zasięgiem dzieci
  • Nieodpowiedni dla dzieci w wieku do 3 lat, kobiet ciężarnych i karmiących
  • Przechowywać w suchym miejscu, chronić przed ciepłem

Więcej o Macy peruwiańskiej Doczytasz Klikając link

Potrzebujesz więcej naturalnych produktów do swojej diety? 

Znajdziesz je tutaj...klik w LINK

A Tutaj Bezpłatna Rejestracja i Oferta...klik LINK

Pamiętaj, że Jestem. Odpowiem na Twoje pytania. 

Pomogę dobrać cudownie naturalne elementy do Twojej kuchni i apteczki.

#Maca_peruwiańska #superfoods #suplement_diety #rekomendacjazakupu