Syrop z Agawy
naturalny słodzik w bio jakości
Złocista alternatywa, która osłodzi Twoje życie.
Syrop z agawy świetnie sprawdza się do sałatek owocowych, napojów, płatków śniadaniowych, musli lub deserów, a także do naleśników i racuchów. Jest dwukrotnie bardziej słodki od białego cukru rafinowanego i miodu.
Już
w czasach starożytnych plemion indiańskich ta ogromna roślina cieszyła
się znaczącą popularnością, zwłaszcza ze względu na jej przepysznie
słodki smak.
W życiu starych Azteków słodki nektar z liści agawy zajmował ważne miejsce. Przygotowywano z niego tradycyjne nalewki ziołowe i inne mieszanki, których używano podczas rytuałów.
Dzięki
ogromnym, mięsistym liściom zdolnym pomieścić duże ilości wody, agawa
rośnie także na suchych, piaszczystych obszarach Ameryki Północnej.
Stanowiła ona pożywienie dawnych osadników.
Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości liście agawy były szeroko stosowane przez ówczesnych uzdrowicieli, którzy przykładali je do bolesnych i źle się gojących ran.
Agawa
była pierwotnie dziką rośliną. Wraz z rozwojem rolnictwa została
udomowiona, a następnie uprawiana na nowo powstałych plantacjach
rozsianych głównie w ciepłych regionach dzisiejszego Meksyku.
Agawa to równocześnie surowiec wyjściowy do produkcji tradycyjnej meksykańskiej tequili, o czym świadczy także łacińska nazwa Agave tequilana.
Słodki
nektar pozyskiwany z liści zostaje zagęszczony przy niskich
temperaturach, czego rezultatem jest syrop o złocistym kolorze.
Nektar pozyskiwany jest wyłącznie z całkowicie dojrzałych fizjologicznie roślin. Produkcja syropu wymaga jednak sporo cierpliwości, ponieważ roślina osiąga dojrzałość dopiero po 6 latach życia.
Dzięki
swojemu unikalnemu składowi syrop z agawy cechuje się
charakterystycznym złocistym kolorem i słodkim smakiem przypominającym
karmel.
Ze względu na delikatny sposób przetwarzania w syropie zostaje zachowana maksymalna ilość substancji pochodzenia naturalnego.
Dlatego należy go stosować bardzo ostrożnie – do dosłodzenia potraw wystarczy połowa zwykłej dawki słodzika.
Syrop z Agawy można zastosować do sałatek owocowych, napojów, płatków śniadaniowych, musli, deserów…
Spróbuj
polać nim naleśniki i racuchy. Swoje zastosowanie znajdzie także w
kuchni słonej, gdzie można nim doprawiać sosy sałatkowe i różne
marynaty.
Jest super alternatywą dla wszelkich sztucznych słodzików.
Więcej informacji znajdziesz Tutaj
A TUTAJ znajdziesz informację o Bezpłatnej Rejestracji i poznasz
Ofertę... bez zobowiązań :)
Pamiętaj, że Jestem. Odpowiem na Twoje pytania. Pomogę dobrać cudownie naturalne elementy do Twojej kuchni, kosmetyczki i apteczki.