BIO Nasiona Amarantusa
Kochani, nie da się ukryć, że Bewit to ogromna oferta wspaniałych produktów.
Oto wyzwanie na dziś. Odkrywamy perełki z oferty Bewit.
Pooo odżywiajmy się zdrowo.
Perełka numer Jeden. BIO Nasiona Amarantusa.
Amarantus należy do kategorii tzw. zbóż rzekomych, które są ważnym źródłem
białka, błonnika, witamin i minerałów.
Nadaje się do przyrządzania owsianek, sałatek, przystawek i zup.
Historycznie nazwa amarantusa wywodzi się od greckiego słowa nieśmiertelny,
niegasnący.
Jest to roślina znana człowiekowi już od wielu tysięcy lat. Razem z kukurydzą i
fasolą był on jedną z najbardziej rozpowszechnionych roślin uprawnych w czasie
odkrycia Ameryki. Amarantus miał wielkie znaczenie w odżywianiu Azteków,
Majów i Inków, którzy nazywali go cudownym ziarnem. Obecnie jest
rozpowszechniony zwłaszcza w Indiach, Nepalu i Chinach, gdzie stanowi część
wielu tradycyjnych potraw.
Do Polski dotarł na początku lat dziewięćdziesiątych...trochę mu zeszło.
Amarantus cieszy się popularnością ze względu na swoją łatwość w uprawie i
zdolności adaptacyjne. Chociaż rozwija się szczególnie na obszarach suchych i
ciepłych, jest zdolny dostosować się do wszelkich wahań temperatury i
wilgotności. Dzięki jego wyjątkowej trwałości można amarantus uprawiać przez
cały rok. Nasiona rośliny dojrzewają na przełomie września i października, kiedy
to dojrzałe nasiona są zbierane przez kombajn zbożowy, a następnie czyszczone i
suszone.
Nadaje się do przyrządzania kasz, sałatek, przystawek i zup. Mąkę z mielonego
amarantusa można wykorzystać do produkcji ciast, herbatników lub wypieków.
Poprzez prażenie nasiona amarantusa uzyskują przyjemny, lekko orzechowy smak.
Z powodzeniem dodasz go do porannych owsianek. Po zmieleniu wzbogaci
sałatki, napoje oczyszczające. Ma neutralny smak, więc w sumie nadaje się do
wszystkiego.