BIO RAW proszek z karobu naturalny słodzik substytut kakao

BIO RAW proszek z Karobu

Kochani dzisiaj kolejna rekomendacja oferty Bewit.

To Superfoods, to BIO RAW proszek z KAROBU.

Ziarno wiedzy...

Szarańczyn strąkowy jest starą rośliną kulturową, której miejsce pochodzenia należy szukać w regionie Morza Śródziemnego i Półwyspu Arabskiego. Już w dawnych czasach owoce szarańczynu stanowiły zwykłą część diety. 

Ze względu na swoją popularność i szerokie zastosowanie, drzewo karobowe wkrótce rozprzestrzeniło się po całej strefie śródziemnomorskiej i Afryce Północnej, docierając także na inne obszary charakteryzujące się podobnym klimatem.

Proszek karobowy jest pozyskiwany z dojrzałych owoców tego wiecznie zielonego drzewa. Jedna z licznych legend mówi, że strąki z drzewa karobowego były ulubionym smakołykiem świętego Jana Chrzciciela, który wraz z innym suchym pożywieniem jadł je podczas swojej wędrówki przez pustynię. Właśnie stąd wzięła się obecnie dosyć rozpowszechniona nazwa proszku – chleb świętojański.

Szarańczyn strąkowy wyróżnia się tym, że kwitnie głównie w okresie jesiennym, a ze względu na tamtejsze warunki klimatyczne idealnym miejscem do uprawy drzewa świętojańskiego są Indie.

W szczególności chodzi o jego zależność od ciepłego klimatu i niskiej częstotliwości opadów. Owocami drzewa karobowego są strąki, które są zbierane w okresie pełnej dojrzałości. 

Całkowicie dojrzałe strąki charakteryzują się typowym brązowym zabarwieniem i pomarszczoną powierzchnią. Owoc karobu składa się ze skórzastej pokrywy, w której mieszczą się twarde nasiona.

Proszek karobowy, karob w proszku albo po prostu karob uzyskuje się przez mielenie suszonych skórzastych okryw strąków. 

Pozostałe nasiona są następnie wykorzystywane do produkcji gumy karobowej, która ze względu na swoje właściwości jest stosowana jako dodatek do żywności zagęszczający oraz stabilizujący produkty.

BIO, RAW karob w proszku cechuje wyraźny słodki smak. Można go stosować jako substytut rafinowanych cukrów oraz innych słodzików. Karob jest również naturalnym źródłem dużych ilości błonnika, który daje uczucie sytości.

Wystarczające spożycie błonnika ma znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. 

Poza tym karob jest ważnym źródłem witamin, minerałów i innych substancji korzystnych dla organizmu, a ze względu na naturalną zawartość węglowodanów karob charakteryzuje się typowym słodkim smakiem. Zawartość tłuszczu w owocach drzewa karobowego jest niższa w porównaniu do kakao.

Smak karobu w proszku jest przyjemny i lekko słodki. Dzięki swojemu typowemu aromatowi jest używany jako substytut kakao.

Pod suma:

  • Substytut kakao

  • Bogate źródło błonnika

  • Źródło białka

  • Niska zawartość soli

  • Superfood 

     

    Więcej o Karobie doczytasz klikając w LINK

    TUTAJ znajdziesz informację o Bezpłatnej Rejestracji i poznasz Ofertę...bez zobowiązań :) 

    Pamiętaj, że Jestem. Odpowiem na Twoje pytania. Pomogę dobrać cudownie naturalne elementy do Twojej kuchni, kosmetyczki i apteczki.

    Jeszcze więcej naturalnych produktów superfoods znajdziesz TUTAJ 

     

#karob 

#bio_raw_karob #superfoods #produkty_naturalne #rekomendacja_zakupu